Useimmissa tapauksissa kruunun, sillan tai laminaatin valmistaa hammasteknikko hammaslaboratoriossa eli se miltä lopullinen kruunu, silta tai laminaatti useimmiten näyttää riippuu enemmän hammaslaboratorion valinnasta. Yksinkertaisimmissa tapauksissa hammaslääkäri voi myös tehdä kruunun tai laminaatin omalla vastaanotollaan.
Kyllä hammaslaboratorioissa on eroja. Varsinkin kiinteän hammasprotetiikan (kruunut, sillat, laminaatit, implantit) ollessa kyseessä tekijältä vaaditaan erityisesti värisilmää ja muototajua, jotta tuotteesta tulee luonnollisen näköinen. Tekniikan kehityttyä tiettyjä laitteita voidaan hyödyntää kruunuja, siltoja tai laminaatteja tehtäessä, mutta lopulta kuitenkin työn näkyvä osa on käsityötä. Edelliseen viitaten kaikkien käsityöläisten niin hammasteknikoiden, rakennusmiesten kuin taiteilijoidenkin työn jälki eroaa verrattaessa toiseen vastaavaan alansa ammattilaiseen. Kaikki tekijät ovat yksilöitä ja jokaisella on omat vahvuusalueensa.
Toki näin voi tehdä. Jokaisella on oikeus vaatia, kuka tai ketkä hänen työnsä tekevät. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, että hammaskruunujen, -siltojen, -laminaattien tai implanttitöiden valmistaminen on vaativaa ja hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi on eduksi, että hammaslääkäri ja hammasteknikko tuntevat toistensa ja ovat työskennelleet yhteistyössä. Paikkakuntakohtaisesti voimme myös informoida lähimmän mahdollisen yhteistyöhammaslääkärimme, mikäli siihen on tarvetta.
Ei tietenkään. Se millainen kruunusta tai laminaatista tulee riippuu valmistustekniikasta. Kruunuja ja laminaatteja voidaan valmistaa joko maalaamalla vivahteita hampaan pintaan tai käyttää erilaisia kerrostuskeramioita hampaan runko-osan päälle. Luonnollisen ja kauniin näköinen työ edellyttää aina kuitenkin useiden maalivärikompinaatioiden tai kerrostuskeramioiden käyttöä ja useita erilaisia aikaavieviä työvaiheita. Oikein valmistettuna vaaleakin kruunu tai laminaatti voi siis olla kauniiin ja luonnollisen näköinen.
Totta kai voi. Toki joskus se saattaa olla tosi vaikeaa saada juuri tarkalleen oman hampaan värinen kruunu- tai laminaatti varsinkin valmistettaessa yksittäistä etuhammasta. Hyvän lopputuloksen aikaansaaminen edellyttää aina erittäin tarkkaa värianalyysia omasta hampaasta: esim. millaisia värivivahteita milläkin kohtaa hammasta esiintyy, hampaan kärkialueen kuultavuudet jne. Onneksi nykyiset hammasmateriaalit ovat niin kehittyneitä, että oman hampaan tarkka jäljitteleminen on mahdollista.
Hammastöiden (kruunut, sillat, laminaatit, implantit) hinta muodostuu hammaslääkärin ja hammasteknikon töiden yhteishinnasta. Hammaslaboratorion on mahdotonta antaa kokonaiskustannusarviota; ei voi tietää millainen on alkutilanne, millaisia hammaslääkärin toimenpiteitä tapaus vaatii ennen varsinaisten laminaattien valmistamisen aloittamista. Halutessanne voimme välittää kyselyn yhteistyöhammaslääkäreillemme, jotka ottavat teihin yhteyttä tarkemman hinta-arvion saamiseksi.
Meidän hammaslaboratoriossamme kruunujen, siltojen tai laminaattien valmistamiseen varataan aikaa 2 viikkoa eli hammaslääkärin hionnan ja jäljennöksen oton jälkeen valmis työ on kiinnitettävissä kahden viikon kuluttua.
Hammaslääkäri tekee kaiken mitä tehdään potilaan suussa; tekee esihoidon kruunujen, siltojen tai laminaattien valmistamista varten, tarvittavat hammaspinnan hionnat, purennan määrittämisen, ottaa jäljennöksen tai asentaa mahdollisen implantin yms. Hammaslääkäri lähettää potilaalta otetun hammasjäljennöksen (digijäljennös tai normaalijäljennös) hammaslaboratorioon, joka valmistaa jäljennöksistä työmallit. Tämän jälkeen hammaslaboratorio valmistaa sen konkreettisesti näkyvän, uuden hammaskruunun, hammassillan tai hammaslaminaatin. Hammaslaboratoriossa valmistettu valmis työ toimitetaan hammaslääkärin vastaanotolle, jossa hammaslääkäri kiinnittää hammaslaboratoriosta tulleen hammaskruunu, -sillan tai -laminaatin kiinteästi potilaan hampaistoon. Proteettinen hammashoito on siis hammaslääkärin ja hammasteknikon yhteistyötä, jossa hammaslääkäri tekee kaiken potilaan suussa tapahtuvan työn ja hammaslaboratoriossa hammasteknikko tekee näkyvän kruunun, sillan, laminaatin tai implanttikruunun / -sillan.
Yleensä hammaskruunut kestävät pitkänkin ajan, hyvinkin 10-20vuotta, jopa ylikin. Kestävyyteen vaikuttaa suuresti purentaolosuhteet. On kuitenkin muistettava, että tehtiinpä kruunuja, siltoja tai laminaatteja, suuhygienian täytyy olla kunnossa: hammaskruunuja, -siltoja tai -laminaatteja täytyy hoitaa kuin omia hampaita, mielellään paremminkin.